Dagens recept- Petits choux
Ja som ni förstog, så blev det Petits choux som fick äran att vara "dagens recept" idag ;)
Men här är själva grundreceptet och en röra man kan ha i. (Själv gjorde jag om receptet lite, och även de lägger jag in)
Petits chouxer med citronkräm- diabetes
För 10 personer.Ingredienser
75 g smält margarin
2 dl vatten
1 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
Citronkräm:
2½ dl mjölk
2½ msk maizenastärkelse
1 msk lättströ. sötningsmedel
1 tsk rivet citronskal
2 äggulor
Gör så här
Mät upp fett och vatten i en kastrull och låt koka upp.
Tillsätt mjölet under vispning och fortsätt tills smeten släpper kanten. Dra kastrullen från plattan och tillsätt äggen under fortsatt vispning.
Klicka ut matskedsstora klickar av smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Skjut in plåten mitt i ugnen och grädda i ca 25 minuter. Stäng av ugnen och låt petits chouxerna stå kvar i ytterligare 5 minuter.
Blanda mjölk, maizena, sötningsmedel och citronskal i en kastrull, och låt koka upp under omrörning tills blandningen tjocknar.
Tillsätt äggulorna under fortsatt omrörning
Klipp eller skär en hatt av de avsvalnade bakverken och fördela krämen. Lägg på hatten och servera.
Petits chouxer med lingon i kolagrädde
Ca 25 st
Ingredienser
100 g smält margarin
3 dl vatten
2 dl vetemjöl
4 ägg
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl Kesella
1 dl Dansukker råsocker flor/ råsocker
1 tsk Dansukker vaniljsocker fairtrade/ Vaniljsocker100g (2 dl) lingon
Fyllning:
Dansukker florsocker/ Florsocker
Gör så här
Blanda i mjölet och rör tills det släpper kastrullens kanter. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt äggen, ett i sänder, och vispa kraftigt, helst med elvisp. Det är viktigt att vispa in mycket luft så att kakorna höjer sig vid gräddningen.
Klicka eller spritsa ut runda toppar på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i cirka 175-200 g i 25 minuter.
OBS! Öppna inte ugnsluckan. Tag ut kakorna och stick ett hål i sidan med en gaffel och sätt in kakorna i ugnen igen i ett par minuter så torkar de även på insidan.
Vispa grädden och florsockret till fast skum.
Blanda i kesella och vaniljsocker. Rör i lingonen.
Klipp upp kakorna i ena sidan och fördela fyllningen i kakorna. Dofta över florsocker vid serveringen.
Petits chouxer med härlig fyllning
För ca 12 personerIngredienser
75 g smält margarin
2 dl vatten
1 1/4 dl vetemjöl
2 ägg
2 lådor med jordgubbar
2 dl kesella (10%)
1 dl florsocker
finrivet skal från 1/2 citron
Gör så här
Låt smält margarin och vatten koka upp.
Rör i vetemjölet.
Sjud under kraftig omrörning tills smeten släpper från kastrullens kanter.
Låt smeten svalna något.
Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning. Rör i någon minut.
Klicka med hjälp av 2 skedar ut 12 petits-chouxer på ett bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i 15 minuter. Sänk värmen till 200 och grädda i ytterligare 15 minuter.
Öppna inte ugnsluckan den första kvarten.
Skär ett litet hål i varje bakelse så att luften pyser ut.
Ställ in dem i den varma ugnen, med luckan på glänt. Låt dem stå där i några minuter.
Låt dem svalna på galler.
Mosa jordgubbarna och häll bort vätskan.
Blanda bär med kesella, florsocker och citronskal.
Fyll petits-chouxerna .
Petits chouxerna som jag gjorde
För 10 PersonerIngredienser
<50 g smält margarin
2 dl vatten
1 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
2 ägg
Fyllning
Hallon
Banan
Ugn: 200°
Smält smöret tillsammans med vattnet.
Tillsätt mjölen under vispning och fortsätt tills smeten släpper kanten. Dra kastrullen från plattan och tillsätt äggen under fortsatt vispning.
Klicka ut matskedsstora klickar av smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Skjut in plåten mitt i ugnen och grädda i ca 25 minuter. Stäng av ugnen och låt petits chouxerna stå kvar i ytterligare 5 minuter.
Mosa bananen, och värm hallonen (om de är frusna) och blanda sedan ihop dem till en lagomfast smet.
Klipp eller skär en hatt av de avsvalnade bakverken och lägg i fyllningen. Lägg på hatten och servera.
Hoppas detta ska smaka! :D
Och man kan ju självklart komma på en egen fyllning till dessa! Och även leka lite med receptet till dem om man vill, bara de pyser upp ;)