Dagens recept- Östermans fiskgryta
Östermans fiskgryta är en supergod fiskgryta/soppa från södra Sverige!
Enkel att tillaga, nyttig och supersmarrig!
Östermans fiskgryta
För 4 personer
Ingredienser
2 paket fryst vit fiskfilé (á 400g)
2 krm timjan
½dl färskpressad citronsaft/citronjuice
8 potatisar (ca 800g)
1 purjolök
2 fiskbuljongtärningar
7 dl vatten
1 msk pepparot på tub
2 tomater
1 dl hackad dill/eller persilja
margarin (detta kan man hoppa)
salt, peppar
Gör så här
1. Tina och skär fisken i bitar. Krydd amed timjan, 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. Pressa citronjuice över och låt dra i ca 10min.
2. Skala och skär potatisen i skivor. Ansa och strimla det gröna på purjon. (Kan man hoppa)
3. Smält 2msk margarin i en kastrull och fräs purjolöken utan att den tar färg, ca 1min (detta steg kan man hoppa över)
4. Tillsätt potatis, buljongtärningarnaoch vatten. Låt koka i 7-8min. Potatisen ska vara halvmjuk.
5. Lyft upp fisken och lägg ner den i grytan. Låt den sjuda under lock tills den är klar, 3-5min. Tillsätt ev mer kryddor.
6. Ta upp ½dl av spadet och blanda med pepparoten. Häll tillbaka i grytan.
7. Kålla och skala tomaterna. Kärna ur dem och tärna dem smått.
8. Strö tomat och kryddgrönt över fisken.
Servera gärna direkt ur kastrullen eller lägg över i en form.
Smaklig måltid!