Dagens recept- Piroger med fyllning
Idag så lagade jag och syster middag, så det blev piroger :P
De vart faktiskt mycket goda, men väldigt mättsamma!
Här kommer iaf receptet som vi gjorde dem efter:
Piroger med kött-/quornfärsfyllning
2 personer
Ingredienser
Pirogdeg
- 3 msk matfett
- 3/4 dl mjölk
- 1/4 pkt jäst
- 1 krm salt
- 1 äggvita
- 2½ dl vetemjöl (eller 2dl vetemjöl och ½dl grahamsmjöl)
- Salt, peppar och evt annan krydda som du vill ha
- ½ gul lök
- 1 msk matfett
- 150g köttfärs eller quornfärs
- 2 msk tomatpuré
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk soja
- 1 äggula
- ½ msk mjölk
- Sallad
Gör så här
- Värm matfettet i en kastrull.
- Tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm.
- Smula ner jästen i en skål. Häll i degspadet och rör om.
- Tilsätt salt, äggvita och mjöl. Arbeta till en smidig deg.
- Låt degen jäsa medans du gör fyllningen.
- Sätt ugnen på 225*C
- Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i matfettet i en stekpanna.
- Tillsätt färsen, hacka sönder den till en grynig massa med en trä- eller plastgaffel.
- Tillsätt salt, peppar, pressad vitlök, tomatpuré och soja.
Låt svalna. - Smörj en plåt. Arbeta degen smidigt på bänken. Dela degen i 2 eller 4 delar.
- Kavla ut varje del till en rund platta, minst 15cm i diameter.
- Fördela fyllningen på plattorna. Vik ihop och tryck ihop kanterna med en gaffel.
- Låt pirogerna jäsa på plåten i ca 15min.
- Pensla med äggula utrörd med lite mjölk.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 min.
Kommentarer
Trackback