Dagens recept- Bröd
Idag hade jag tänkt att tipsa lite lätt om gott bröd man kan baka endast för att jag har lagt ner alla mina hjärnceller till att skriva min psykologiuppgift ;)
Men brödrecept kan ju aldrig sitta fel :D
Men här har ni iaf 6 bra och goda brödrecept:
Nalle Bröd
För 16 personer.Smarriga brödbullar som du enkelt och snabbt snor ihop till mellanmålet, eller som "sista minuten-bröd" till picknick-korgen! :)
Ingredienser
2 dl fiberberikade havregryn4 dl vetemjöl
1 dl russin
1 dl solroskärnor
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl smör- och rapsolja
3 dl mild yoghurt
1/2 dl flytande honung
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i smör och rapsolja, yoghurt och honung.
Klicka ut degen med en sked på en plåt med bakplåtspapper. Platta till lite med mjölad hand.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Servera bröden nygräddade med smör och ost.
6 dl ljummet vatten 37 °
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk brödsirap
1 dl russin
14 dl ljust lantbrödsmjöl
Klicka ut degen med en sked på en plåt med bakplåtspapper. Platta till lite med mjölad hand.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Servera bröden nygräddade med smör och ost.
Långpannebitar med russin
1 brödRussin i brödet uppskattas av många och ger ett saftigt bröd. Vill du använda din mixer eller köksmaskin? Häll allt i maskinen, sist vattnet, och låt maskinen göra grovarbetet med knådningen.
Ingredienser
50 g jäst för söta degar6 dl ljummet vatten 37 °
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk brödsirap
1 dl russin
14 dl ljust lantbrödsmjöl
Gör så här
Smula ner jästen i en degskål. Häll över vatten och rör om tills jästen löst sig. Klicka i matfettet. Tillsätt övriga ingredienser men spara lite av mjölet till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 minuter.
Klicka ut den lösa degen direkt i en smord långpanna, ca 30x40 cm. Platta ut degen med mjölad hand så att den täcker hela botten.
Skär med mjölad kniv eller degskrapa så du markerar bitar. Låt jäsa under bakduk, 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
Grädda mitt i ugnen, 15-20 minuter. Tag brödet ur långpannan och låt brödet svalna på galler under bakduk. Bryt isär rutorna.
3-4 dl brödsirap
1 kg rågsikt
3 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
1 msk fänkål
1 msk anis
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 minuter.
Klicka ut den lösa degen direkt i en smord långpanna, ca 30x40 cm. Platta ut degen med mjölad hand så att den täcker hela botten.
Skär med mjölad kniv eller degskrapa så du markerar bitar. Låt jäsa under bakduk, 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
Grädda mitt i ugnen, 15-20 minuter. Tag brödet ur långpannan och låt brödet svalna på galler under bakduk. Bryt isär rutorna.
Norrlandsbröd
Enkelt och gott bröd. Minus för den långa tiden i ugnen bara...
Ingredienser
1 liter långfil3-4 dl brödsirap
1 kg rågsikt
3 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
1 msk fänkål
1 msk anis
Gör så här
Sätt ugnen på 100 C.
Blanda alla torrvaror i en bunke. Tillsätt långfil och brödsirap. Degen skall vara lös. Smörj en långpanna och häll i degen.
Grädda allt i långpannan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Öka sedan till 150 C och grädda i 45 minuter till.
Skär upp i rutor.
Går utmärkt att frysa in!
1 dl vete- eller rågkross
1 dl kruskakli
½ dl solrosfrön
1 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
Ev brödkryddor
5 dl vatten
50 g jäst
75 g Milda i folie
2 dl mjölk
2 msk äppelmos
16-17 dl vetemjöl, 960-1020 g
Blanda alla torrvaror i en bunke. Tillsätt långfil och brödsirap. Degen skall vara lös. Smörj en långpanna och häll i degen.
Grädda allt i långpannan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Öka sedan till 150 C och grädda i 45 minuter till.
Skär upp i rutor.
Går utmärkt att frysa in!
Bästa nyttiga brödet
25 stNyttigt och gott.
Ingredienser
1 dl krossat linfrö1 dl vete- eller rågkross
1 dl kruskakli
½ dl solrosfrön
1 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
Ev brödkryddor
5 dl vatten
50 g jäst
75 g Milda i folie
2 dl mjölk
2 msk äppelmos
16-17 dl vetemjöl, 960-1020 g
Gör så här
Ugn 200º.
Blanda linfrö, vetekross, kruskakli, solrosfrön och rågmjöl i en kastrull. Tillsätt salt, ev brödkryddor och vatten och blanda till en lös gröt. Koka upp och låt småkoka ett par minuter, ställ åt sidan att svalna en stund.
Smält margarinet, blanda med mjölken och värm till 37ºC. Smula jästen i en degbunke, häll margarinblandningen över och rör om tills jästen lösts upp.
Blanda i "gröten" när den svalnat något, tillsätt äppelmos och sedan vetemjöl tills degen inte kladdar. Arbeta degen väl, 8-10 minuter med träslev eller 5 minuter med hushållsassistent.
Ställa att jäsa, övertäckt ca 40 min. Täcker man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre.
Lägg degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Tillsätt mer vetemjöl, om det behövs. Baka ut som småfranska eller andra småbröd.
Låt bullarna jäsa under bakduk på bakplåtspappersklädd plåt 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
2 dl mjölk
1 msk olja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk socker
3/4 dl hackad gräslök
Pensling:
mjölk
havregryn
Blanda linfrö, vetekross, kruskakli, solrosfrön och rågmjöl i en kastrull. Tillsätt salt, ev brödkryddor och vatten och blanda till en lös gröt. Koka upp och låt småkoka ett par minuter, ställ åt sidan att svalna en stund.
Smält margarinet, blanda med mjölken och värm till 37ºC. Smula jästen i en degbunke, häll margarinblandningen över och rör om tills jästen lösts upp.
Blanda i "gröten" när den svalnat något, tillsätt äppelmos och sedan vetemjöl tills degen inte kladdar. Arbeta degen väl, 8-10 minuter med träslev eller 5 minuter med hushållsassistent.
Ställa att jäsa, övertäckt ca 40 min. Täcker man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre.
Lägg degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Tillsätt mer vetemjöl, om det behövs. Baka ut som småfranska eller andra småbröd.
Låt bullarna jäsa under bakduk på bakplåtspappersklädd plåt 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Snabbakat brytbröd
1 brödBröd med bakpulver går snabbt och lätt.
Ingredienser
2 dl havregryn2 dl mjölk
1 msk olja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk socker
3/4 dl hackad gräslök
Pensling:
mjölk
havregryn
Gör så här
Lägg gynen i en skål och häll över mjölk och olja. LÅt det stå och svälla 5 min.
Blanda samman mjölet med bakpulver, salt, socker,
gräslök. Rör ner det i grynblandningen. Arbetea degen några minuter.
Dela degen i två delar, rulla ut till längder, ca 35 cm långa, sno ihop dem och vik in ändarna. Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper. Pensla med mjölk och strö över havregryn. Grädda i nedre delen av ugnen ca 18-20 min. Låt brödet kallna under duk.
Smakar bäst nygräddat.
5 dl vatten
50 g jäst
1½ tsk salt
2 msk honung
4 dl fint rågmjöl
7-8 dl vetemjöl special
Pensling:
Vatten
Garnering:
Vallmofrö
Sesamfrö
Blanda samman mjölet med bakpulver, salt, socker,
gräslök. Rör ner det i grynblandningen. Arbetea degen några minuter.
Dela degen i två delar, rulla ut till längder, ca 35 cm långa, sno ihop dem och vik in ändarna. Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper. Pensla med mjölk och strö över havregryn. Grädda i nedre delen av ugnen ca 18-20 min. Låt brödet kallna under duk.
Smakar bäst nygräddat.
Brytbullar med nyttiga frön
För 30 personer.Ett festligt brytbröd toppat med vallmo- och sesamfrö
Ingredienser
75 g smör5 dl vatten
50 g jäst
1½ tsk salt
2 msk honung
4 dl fint rågmjöl
7-8 dl vetemjöl special
Pensling:
Vatten
Garnering:
Vallmofrö
Sesamfrö
Gör så här
Ugn 225°
Smält smöret i en kastrull.
Häll i vattnet och värm vätskan till fingervarmt, 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, salt, honung, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite tills utbakningen.
Arbeta kraftigt ihop till en deg.
Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt.
Dela degen i tre delar och rulla dem till längder.
Dela varje längd i 10 bitar och rulla dem till bullar.
Fukta en hopvikt handduk.
Tryck bullarnas ovansida först mot handduken och doppa dem sedan i fröna.
Lägg dem cirka 1 centimeter från varandra på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
Grädda bullarna i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
Lycka till! Njut
Hoppas bröden ska smaka :D (y'
Smält smöret i en kastrull.
Häll i vattnet och värm vätskan till fingervarmt, 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, salt, honung, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite tills utbakningen.
Arbeta kraftigt ihop till en deg.
Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt.
Dela degen i tre delar och rulla dem till längder.
Dela varje längd i 10 bitar och rulla dem till bullar.
Fukta en hopvikt handduk.
Tryck bullarnas ovansida först mot handduken och doppa dem sedan i fröna.
Lägg dem cirka 1 centimeter från varandra på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
Grädda bullarna i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
Lycka till! Njut
Hoppas bröden ska smaka :D (y'
Kommentarer
Postat av: Mamma
Det är bara att sätta igång att baka. :D Finfina recept alltihopa...smarrigt!
Kram
Trackback